WindEurope Global Wind Day Exhibition | WindEurope
Watch Giles & Pierre Ep. 24

WindEurope Global Wind Day Exhibition

Blade Exhibition

EN   FR   NL

Hallo, en welkom!

De stoelen, banken, loungestoel, tafel en bloempot om u heen hebben allemaal iets met elkaar gemeen. Kunt u erachter komen wat het is?

Samen met hun mooie, strakke en comfortabele ontwerp zijn ze allemaal gemaakt van oude windturbinebladen.

Ja, diezelfde windturbines die u ziet als u langs het kanaal fietst of een wandeling door het platteland maakt.

Dus hoe zijn we van windturbines tot dit ontwerp gekomen?

Voor de Global Wind Day van dit jaar (15 juni) willen wij u meenemen op een fantastische reis naar de wereld van de windenergie – onze wereld en de wereld die wij voor onze kinderen bouwen.

Blade furniture

arrow

Wind is een van de grootste bronnen van hernieuwbare energie

Windenergie is goed voor ongeveer 17% van de elektriciteitsbehoefte in de EU.

Windturbines vangen de energie van de wind op en zetten die om in elektriciteit. Windturbines hebben allerlei vormen en maten maar het meest voorkomende ontwerp is dat met drie bladen op een horizontale as.

Ze kunnen op zeer uiteenlopende plaatsen worden geplaatst: op heuvels, in open landschappen, op de bodem van de zee – en er zijn zelfs drijvende turbines in diep water!

De krachtigste windparken bevinden zich op zee waar een enkele turbine op een dag genoeg elektriciteit kan opwekken om meer dan 10.000 huishoudens van stroom te voorzien.

U kunt hier meer over windenergie te weten komen.

Offshore wind

arrow

Windenergie heeft veel voordelen voor het milieu

De wind is proper, gratis en overal in Europa beschikbaar. Windturbines stoten geen broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2) uit die de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering zijn en ook geen andere luchtverontreinigende stoffen die onze gezondheid aantasten. De watervoetafdruk van windenergie is bijna nul, in tegenstelling tot de meeste andere vormen van elektriciteitsopwekking.

Windmolenparken kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met landbouw en andere menselijke activiteiten. Ze kunnen hand in hand gaan met natuur en positieve effecten hebben op de biodiversiteit door leefgebieden en ecosystemen in stand te houden.

Ontwikkelaars van windparken werken nauw samen met overheden, lokale gemeenschappen, natuurspecialisten en ngo’s om negatieve effecten op de biodiversiteit te voorkomen en de positieve effecten te maximaliseren. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat tussen windturbines op zee kunstmatige riffen zijn aangebracht om de biodiversiteit verder te verbeteren.

De nieuwste windturbinemodellen zijn veel stiller geworden dankzij grote technologische verbeteringen en nieuwe ontwerpen. Geluidsniveaus worden strikt gereguleerd en beoordeeld tijdens het planningsproces en de operationele levensduur van windparken.

Klik hier voor meer informatie over windenergie en het milieu.

Wind energy and communities

arrow

Windenergie is een strategische industrie voor Europa

De technologie staat centraal in de Europese strategie voor energiezekerheid. Het waait overal dus hoeft er niks te worden geïmporteerd uit andere landen. Hoe meer wind we gebruiken, des te dichter Europa bij echte energieonafhankelijkheid komt. Sinds de Russische inval in Oekraïne vorig jaar heeft windenergie Europa geholpen miljarden euro’s aan gasimporten te besparen. Elke nieuwe turbine vermindert Europa’s energie-import en blootstelling aan wisselvallige fossiele brandstofprijzen en maakt onze energierekeningen goedkoper.

De 300.000 kwaliteitsbanen in de windindustrie dragen 41,8 miljard euro bij aan het BBP van de EU. Elke nieuwe turbine genereert gemiddeld 10 miljoen euro aan economische activiteit. Er zijn 248 fabrieken verspreid over heel Europa ook in economisch achtergestelde gebieden. Windenergie is een belangrijk Europees exportproduct.

Windparken brengen economische voordelen met zich mee. Zo laten ze jaarlijks 5 miljard euro aan belastingen achter in de gemeentes waar ze staan. Ze zorgen voor lokale banen en investeringen in wat vaak plattelandsgemeenschappen zijn. Collectieve eigendomsmodellen helpen de inkomsten lokaal te delen en geven burgers een belang in hun eigen energievoorziening.

Met haar Europese bevoorradingsketen en lokale economische bijdragen ondersteunt windenergie een inclusieve en rechtvaardige energietransitie. 70-80% van de Europeanen steunt windenergie. Dit is zelfs hoger voor mensen die in de buurt van windparken wonen. De windindustrie zet zich in om mensen die voor de fossiele industrie hebben gewerkt te helpen omscholen.

Windenergie ondersteunt industrieën om koolstofvrij te worden. Vroeger maakte de zware industrie zich zorgen over de kosten van wind en het effect ervan op ons energiesysteem. Nu willen ze meer windenergie. Chemiebedrijven, staal- en aluminiumfabrieken, de IT, transport en farmaceutische sectors en voedings/drankproducenten sluiten nu rechtstreekse stroomcontracten af met windparken voor langlopende leveringsovereenkomsten.

Klik hier voor meer informatie over de economische voordelen van windenergie.

Wind workers
Blade factory

arrow

Wind energie is duurzaam

Naast de vele voordelen voor het klimaat, onze energiezekerheid, het milieu en de samenleving is windenergie duurzaam.

Windturbines worden gemaakt van standaardmaterialen zoals beton, staal en composietmaterialen voor wieken. Het cement dat gebruikt wordt voor de funderingen van de turbines is een materiaal dat de bodem niet vervuilt.

De windindustrie en haar toeleveringsketen werken aan de ontwikkeling van efficiënte en duurzame materialen, zoals koolstofarm staal en recycleerbare composietmaterialen voor de bladen.

Verschillende turbinemodellen gebruiken verschillende hoeveelheden zeldzame aardmetalen, voornamelijk in permanente magneten. De windindustrie werkt aan de ontwikkeling van de productie van permanente magneten in Europa. Dit zou beter zijn voor de duurzaamheid. De industrie werkt ook al aan verbetering van de materiaalefficiëntie, het hergebruik en de vervanging door andere materialen.

De standaardlevensduur van een windpark is ongeveer 20-25 jaar, waarbij sommige windturbines nu tot 35 jaar meegaan door de verlenging van hun levensduur (door sommige onderdelen van windturbines te upgraden).

Waar mogelijk worden windparken gerepowered (hierbij worden oude windturbines vervangen door nieuwe). De nieuwste windturbinemodellen zijn 6-10 keer krachtiger dan oude modellen. Als we een oud windmolenpark repoweren verdrievoudigt het vermogen van het park, terwijl er een derde minder turbines nodig zijn, wat veel efficiënter is.

Wanneer windturbines het einde van hun levensduur bereiken, breken ontwikkelaars van windparken ze af en herstellen ze de locatie in de oorspronkelijke staat. 85 tot 90% van de totale massa van een windturbine kan worden gerecycleerd. De meeste onderdelen van een windturbine – de fundering, toren en gondel – worden behandeld volgens gevestigde recyclingpraktijken.

Wind turbine close-up
Decommissioning site

arrow

Zo recycleren we wind turbines

De overige 10-15% van de totale massa van een windturbine betreft voornamelijk de bladen van de turbine. Omdat deze van composietmaterialen zijn gemaakt, zijn ze moeilijker te behandelen dan beton of staal. Maar er bestaan veel oplossingen en de windindustrie werkt eraan om ze volledig recycleerbaar te maken.

In 2021 riep de Europese windindustrie op tot een Europees verbod op het storten van oude windturbinebladen, een praktijk die in verschillende Europese landen al verboden is maar niet overal. Dit betekent dat de Europese windindustrie zich actief inzet voor het hergebruik, recycleren of terugwinnen van 100% van het materiaal van de buiten gebruik gestelde bladen.

Momenteel geeft de windindustrie prioriteit aan het hergebruik van buiten gebruik gestelde bladen. Dit betekent dat ze worden gerepareerd en verbeterd om hun levensduur te verlengen of dat ze op andere windturbines worden geïnstalleerd. Of ze worden opnieuw gebruikt voor iets nieuws zoals voetgangersbruggen, kinderspeelplaatsen, fietsenstallingen en… mooi stadsmeubilair!

De meubels in deze tentoonstelling zijn gemaakt van oude windturbinebladen die zijn vervormd, gerepareerd en geassembleerd met andere materialen zoals hout. Het bedrijf dat ze produceert, GP Reblade, is gevestigd in Polen. Zij werken samen met kunstenaars, architecten, ontwerpers en studenten om van oude wieken innovatieve, mooie en praktische stadsmeubelen te maken. De composietmaterialen van windmolenwieken zijn uitermate bestand tegen weersomstandigheden buiten, waardoor deze banken, loungestoelen en tafels bijzonder geschikt zijn voor de inrichting van de openbare ruimte in tuinen, parken en steden.

Meer informatie over GP Reblade, het bedrijf dat deze prachtige meubels produceert, vindt u hier.

Children's playground
Bench

arrow

We zijn trots om de meubels van deze tentoonstelling aan u voor te stellen en u er enkele dagen van te laten genieten ter gelegenheid van Global Wind Day, de internationale dag waarop windenergie en alle voordelen ervan worden gevierd, traditioneel gevierd op 15 juni.

Ontdek al onze gratis educatieve middelen over windenergie voor zowel volwassenen als kinderen op onze LearnWind hub waaronder:

Gratis boek “Laat de wind waaien”: Ons volledig geïllustreerde kinderboek over windenergie, uitgebracht in 2019 en nu beschikbaar in 30 talen! Geïnspireerd door een gesprek tussen twee moeders en een jonge Iraanse kunstenaar, is dit een ideale introductie tot wind voor alle kinderen die u kent! Bezoek de website om het boek in uw taal te krijgen, kleurplaten te downloaden en zelfs te luisteren naar video’s van het verhaal dat wordt voorgelezen!

Gratis boek “When I Grow Up”: Om mee te helpen met het redden van de wereld hoef je geen superheld te zijn. Door het kiezen van een bepaalde job, kunnen we allemaal beter zorgen voor onze planeet, ons milieu en onze toekomstige generaties. Dit is een boek over 21 mensen die werken in hernieuwbare energie; wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze passie hebben voor hun werk en werken aan de aanpak van de klimaatcrisis.

Gratis lesmateriaal over windenergie: WindEurope heeft een proefproject uitgevoerd om leerlingen van 12 jaar op de Singelijn basisschool in Brussel over windenergie te leren. Het programma werd gezamenlijk opgesteld door een van de leerkrachten van de school, twee universiteitsprofessoren en WindEurope.

…en nog veel meer op de LearnWind hub!

Let the wind blow
When I grow up - Stories
LearnWind

arrow

Over ons: Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door WindEurope, de Europese belangenvereniging voor windenergie, en GP Renewables.

Kom meer te weten over WindEurope door hier te klikken.

 

WindEurope

Waar vind je de tentoonstelling

17 juni – 31 augustus 2023 • Louis Lepoutrelaan, Ixelles, Brussel

dogear